Yapay Zeka ile Komplo Teorileri Çöker mi? Yeni Dönem Başlıyor!

Yapay Zeka ile Komplo Teorileri Çöker mi? Yeni Dönem Başlıyor!

Ay'a inişin gerçek dışı olduğu yönündeki yanlış inançlar veya Covid aşılarının içinde mikroçip bulunduğu iddiaları gibi, birçok komplo teorisi tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Araştırmacılar, bu tür inançların yapay zeka ile yapılan sohbetlerle değiştirilebileceğini ortaya koydu. Bu bulgular, bir kişinin komplo teorilerine olan inancının kanıt ve argümanlarla kolayca ikna edilemeyeceği düşüncesine büyük bir meydan okuma getiriyor.

KARŞI ARGÜMANLAR SUNAN YAPAY ZEKA
Araştırmacılar, bu yöntemlerin eleştirel düşünmeyi teşvik eden ve bireye yönelik, gerçeklere dayalı karşı argümanlar sağlayan konuşmalar üretmek üzere geniş bir bilgi yelpazesinden yararlanabilen bir yapay zeka sistemi üzerine kurulu olduğunu belirtti. Yapay zeka, kişinin hangi inançlara sahip olduğunu önceden bilmesi sayesinde ikna sürecini, o kişinin kesin inanç sistemi doğrultusunda şekillendirebiliyor.

KOMPLO TEORİSİ DENEYİ
Uzmanlar, komplo teorilerine inanan 2,190 katılımcının yer aldığı çeşitli deneyler gerçekleştirdi. Deneylerin içeriği farklılık gösterse de, tüm katılımcılardan inandıkları spesifik bir komplo teorisini ve bu teoriyi desteklediğini düşündükleri kanıtları tanımlamaları istendi. Ardından, bu bilgiler "DebunkBot" adlı yapay zeka sistemine aktarıldı. Katılımcılardan ayrıca söz konusu komplo teorisinin doğruluğunu 100 puan üzerinden değerlendirmeleri istendi. Katılımcılar, komplo teorileri ya da komplo olmayan bir mesele hakkında yapay zeka ile bilerek üç tur tartışma gerçekleştirdiler. Sonrasında, bir kez daha komplo teorilerinin ne ölçüde doğru olduğunu düşündüklerini puanladılar.

    TEORİLERE İNANÇ YÜZDE 20 DÜŞTÜ
    Deney sonuçları, komplo dışı konuları ele alanların "gerçek" değerlendirmelerini yalnızca hafif bir düşüşle sonuçlandırdığını gösterdi. Ancak, yapay zeka ile komplo teorilerini tartışanların inançlarında ortalama yüzde 20'lik bir azalma kaydedildi. Ekip, bu yaklaşımın neredeyse her türlü komplo teorisine etkili olduğunu, fakat gerçek bilgilere karşı aynı etkinin gözlemlenmediğini ifade etti. Uzmanlar, insanların gerçek hayatta böyle bir yapay zeka ile etkileşimde bulunup bulunmayacaklarına ilişkin belirsizliğin devam ettiğini aktardı.