Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Kozan'da gerçekleşen M5,5'luk artçı depremin geleceğini geçen hafta twitterdan yazmıştım. Bunun ardından daha büyük deprem gelirse ya da Adana"ya inerse şaşırırım. Geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Kozan'da gerçekleşen M5,5'luk artçı depremin geleceğini geçen hafta twitterdan yazmıştım. Bunun ardından daha büyük deprem gelirse ya da Adana"ya inerse şaşırırım. Geçmiş olsun.

— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) July 25, 2023

NACİ GÖRÜR: SAVRUN ZONUNDA

Prof. Dr. Naci Görür ise Kozan depremi için sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Adana Kozan’da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var."

Adana Kozan’da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var, sevgiyle pic.twitter.com/nlKMJxVaeG

— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) July 25, 2023

OKAN TÜYSÜZ: BEKLENEN BİR DEPREMDİ, STRES BOŞALDI

Adana'nın Kozan ilçesindeki depremle ilgili konuşan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Burada biriken stresin bir şekilde boşalması gerekiyordu. Bu depremde bunun işareti" dedi.

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te meydana gelen 5,5'lik depremin ardından NTV yayınına katılan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Çardak fayına dikkat çekti.

Şubat ayında meydana gelen iki büyük depremi hatırlatan Tüysüz, "Burada biriken stresin bir şekilde boşalması gerekiyordu. Bu depremde bunun işareti" dedi.

Depremin şiddetinin orta büyüklükte olduğunu belirten Tüysüz, "Kanaatim bölgede bu şiddetin üstünde bir depremin olmayacağı." dedi ancak bölgedeki hareketliliğin de yaklaşık bir sene boyunca devam edebileceğini söyledi.

DR. RAMAZAN DEMİRTAŞ: DEPREMİN SAVRUN FAYI İLE ALAKASI YOK

Uzmanlık alanı paleosismoloji olan Dr. Ramazan Demirtaş da Adana depremi sonraso açıklamada bulundu.

Demirtaş "Deprem Savrun Fayı diye haritalanan fayın 11 km batısında, Türkiye Diri Fay Haritasında olmayan fay üzerinde oldu. Depremin Savrun fayı ile alakası yok" dedi.

Ayrıca Demirtaş "6 Şubat 2023 depremleri sonrası bölgedeki haritalanmayan kısa faylarda bu tür depremler olabilir. Deprem haritalanmamış, K-G gidişli 10 km uzunlukta bir fay üzerinde oldu. Deprem kırsal alanda olduğu için hasarın olacağını sanmıyorum. Depremin olmayan Savrun fayı ile ilgisi yok." yorumunda bulundu.

PROF. DR. CENK YALTIRAK: ADANA DEPREMİ DENİZDE VARLIĞINI SAPTADIĞIMIZ VE KARADA DEVAMINI HARİTALADIĞIMIZ KOZAN FAYI'NDA OLDU

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Cenk Yaltırak Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Yaltırak, "Deprem, deniz çalışmalarımızda varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nın en doğu ucu çevresinde olmuş görülmektedir." görüşünü dile getirdi.

Yaltırak şunları kaydetti:
"Kozan İlçesi kuzeyinde gerçekleşen Mw 5.5 büyüklüğünde deprem "resmi" aktif fay haritalarında bulunmayan bir fayda, defaten deniz çalışmalarımızda varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nın en doğu ucu çevresinde olmuş görülmektedir.

Şimdi esas sorun, Adana ilinde her gün deprem olacak diyenler haklı mı çıktı? Akdeniz fay haritasında çok sayıda fay vardır ve bunlarda bir deprem olup olmayacağını bilecek bilgi bu haritaları yapan bizlerde dahi yoktur.

Değerli halkımız ve medya mensupları, "biri" her gün Zincirlikuyu otobüs durağında durup "otobüs gelecek" demesi herhangi biri geldiğinde geleceğini bildi demek değildir. Eğer siz hangi saatte, dakikada, hangi otobüs geleceğini biliyorsanız ve tutuyorsa o zaman bildiniz.

Haritadaki hangi fay üzerinde deprem olacağını bilmiyorsanız Adana diyerek bilmiş olmazsınız. "Resmi" haritalarda olmayan Kozan Fayı, bilimsel çalışmalarda denizde saptanmış ve orada yerli yerinde daha ileri araştırmaların yapılmasını beklemektedir.

Söz konusu büyüklüklerde depremler, Kahramanmaraş depremleri ardından geniş bölgede gelişen yer değiştirmelerin sonucu oluşan yerel faylanma ve depremlerle ilişkilidir."